מהו טיפול שורש?
טיפול שורש הוא שלב יסודי בטיפול הכולל של השן.החשש מפני טיפול שורש הוא טבעי, אולם בידיים מנוסות ואמונות מדובר בטיפול שגרתי שאינו כרוך בכאבים.
לעתים קרובות טיפול שורש מבוצע עקב עששת ("חור בשן") עמוקה שחדרה את הרקמות הקשות של כותרת השן, שהיא חלק השן הנמצא מחוץ לחניכיים בחלל הפה, והגיע עד ללשכת המוך (שם נמצאות הרקמות הרכות בשן– כלידם, עצבים ורקמת חיבור). לעתים טיפול שורש מתבצע בצורה יזומה לצורך שיקום השן על ידי כתר/גשר או לאחר חבלה במשנן הגורמת לאובדן חיות השן.
במהלך הטיפולהרקמות הנגועות מוצאות מתוך תעלות השורש שבשן, המעוגנות בתוך הלסת. התעלות עוברות ניקוי והחלל שנוצר נסתם.
לרוב, אם כל שלבי טיפול השורש בוצעו ביסודיות, תוך שימוש בחומרים איכותיים, והשיקום עלגבי השן נעשה באיכות טובה אף הוא, לא יהיה צורך בחזרה על טיפול השורש.
איהצלחה של טיפול השורש מתרחש בדרך כלללאחר שהטיפול הראשוני אינומבוצע באופן יסודי או בשל חדירת רוק (המכיל חיידקים) לתעלות השורש לאחר טיפול השורש. במקרים אלה ייתכן צורך בביצוע חוזר של טיפול השורש, הקרוי "חידוש טיפול שורש", וזאת משום שהזיהום בתעלות השורש עלול לגרום למחלה ברקמות הסובבות את חוד השן.
בהתאם לכמות חומר השן הנותרת, הרופא המשקם מחליט אם להסתפק בסתימה או שיש צורך לחבוק את השן בכתר על מנת להגן עליה מפני שבר בעתיד.
האם טיפול השורש מתבצע בפגישה אחת או יותר?
טיפולי שורש בישיבה אחת הולכים ותופסים תאוצה בעולם, עם עדויות להצלחות לא פחותות מאשר בטיפולים מרובים.
הגורם לדלקת סביב חוד השן (Apical Periodontitis) הוא בדרך כלל זיהום חיידקי בתוך תעלת השורש. הטיפול בבעיה זו צריך להיות סילוק גורם זה, כלומר השמדת החיידקים.
טיפול שורש בתעלה מזוהמת בפגישה אחת יכול להפוך 60%-40% מהתעלות חופשיות מחיידקים.
מתי נדרשת יותר מפגישה אחת לטיפול שורש?
במקרים מסוימים עולה צורך בשלב נוסף,שבו השן תיחבש בחומר חיטוי. מדובר בעיקר במקרים שבהם בצילום הרנטגן מופיעים נגעים כתגובה לזיהום. גם החבישות האינטנסיביות ביותר אינן מצליחות להביא באופן מוחלט למצב של תעלה חופשית מחיידקים.ולכן המטרה היא, לכל הפחות, להוריד את סף הזיהום אל מתחת לרמה הפתוגנית.
כאשר מומחה טיפולי השורש מתמודד עם השאלה אם לטפל בישיבה אחת או לחבוש את תעלת השורש, צריכות לעמוד לנגד עיניו כל היתרונות והחסרונות בגישה זו.
מהם היתרונות של טיפול שורש בישיבה אחת?
בין היתרונות אפשר למנות מספר נמוך יותר של התלקחויות וכאבים חזקים, שיתוף פעולה טוב יותר של המתרפא/ת, ונוחות הטיפול. ישנם גם הטוענים לסיכון מופחת לזיהומים משניים וחוזרים בין הישיבות, בעיקר כתוצאה מדלף כותרתי לתוך תעלת השורש.
המתנגדים לשיטת טיפול זו יכולים למנות בעיקר את חוסר היכולת לנקות באופן מקסימלי את התעלה בישיבה אחת ללא חבישה תוך תעלתית.
בספרות העדכנית ישנן דעות בעד ונגד גישה זו של טיפול בישיבה אחת, אולם אין הוכחה חדמשמעית לעדיפותה של איזו מהן.על הרופא המטפל להכיר את המנגנון הביולוגי והפתולוגי של הזיהומים בתעלות השורש ומחלות סב-חוד השורש, הווריאציות האנטומיות השונות, והשימוש הנכון בכל שיטת הכנה וחומרי החיטוי הקיימים לרשותנו במערך האנדודונטי.
ההחלטה צריכה להתקבל לגבי כל מקרה לגופו, ובגישה שתספק יותר תועלת מנזק.בכל מקרה, מומלץ להיוועץ במומחה לטיפולי שורש לפני נקיטת גישה זו או אחרת לגבי טיפולים אלה.
מהו חידוש טיפול שורש?
חידוש טיפול שורש, או בשמו השני "טיפול שורש חוזר", הוא למעשה חזרה על טיפול השורש המקורי בשן. חידוש טיפול שורש מתבצע כאשר טיפול השורש הראשוני לא צלח מסיבות שנות, כגון חוסר ניקוי ואיטום מספק של השן, תעלה שלא טופלה בטיפול הראשוני, מחסום בתעלת השורש שמנע את הצלחת הטיפול הראשוני, חיידקים עמידים בתעלות השורש, חדירת זיהום לאורך הזמן אלתוך תעלת השורש ועוד.
לעתים אי אפשר לקבוע בוודאות מהו הגורם לחזרת הזיהום או אי היעלמותו לאחר הטיפול הראשוני. אם לא ניתן להגיע להצלחה בחידוש טיפול שורש או שניסיון לחידוש טיפול שורש כרוך בסיכון גבוה של השן, ניתן לשקול אופציה של טיפול מיקרוכירורגי בשורש השן– "אפיסקטומי".
מהו ניתוח מיקרוכירורגיה אנדודונטלית? (אפיסקטומי)
ניתוח מיקרוכירורגיה אנדודונטלית, ובשמו האחר "אפיסקטומי", נדרש כאשר קיימת מחלה סב חודית בשורש השן, בדרך כלל לאחר טיפול שורש שלא צלח ולא ניתן לבצע חידוש טיפול שורש, או שהחידוש כרוך בסיכונים גבוהים לשן או בצורך בהחלפת שיקום נרחב.
במהלך הניתוח אזור חוד שורש השן נחשף באופן כירורגי ומתבצעתקטימהשל עד כשלושה מ"מ מחוד שורש השן, אזור המכיל תעלות קטנות אשר אינן נגישות לטיפול אך יכולות להסתיר חיידקים הגורמים למחלה סב חודית. לאחר קיטוע חוד השורש מבוצעת הכנתחלל רטרוגרדי בקצה השורש הקטום, שנאטם באמצעות חומר איטום ייעודי.
בתום הניתוח הרקמה הרכה מוחזרת למקומה באמצעות תפרים. ההשלכות האסתטיות הן בדרך כלל צלקת ברקמה הרכה ו/או נסיגת קו החניכיים וחשיפת צוואר הכתרים– אם יש.
ד"ר בועז שי בעל ניסיון רב בתחום הכירורגיה הפריאפיקלית, ומבצע אותה בשיטות מיקרוכירורגיות, תוך שימוש במיקרוסקופ דנטלי ובמכשור המיקרוכירורגי המתקדם בעולם.
מי רשאי לבצע טיפול שורש?
בישראל פועלים ברישיון של משרד הבריאות כ-14,330 רופאי שיניים. רק 171 מהם מומחים לטיפולי שורש.
מומחה לטיפולי שורש הוא רופא שיניים שסיים התמחות בטיפולי שורש, שנמשכת בין שלושלחמש שנים, עבר בהצלחה את כל המבחנים הרשמיים להתמחות בטיפולי שורש של רשויות בריאות השיניים, וקיבל רישיון מומחה מטעם משרד הבריאות.
בעיקרון כל רופא שיניים כללי רשאי לבצע טיפולי שורש, אולם באופן טבעי,כמו בכל דבר, כאשר מדובר במומחיות, היכולות, המיומנויות והחומרים שבהם משתמש המומחה לטיפולי השורש (אנדודונט) הם בדרך כלל ברמה גבוהה יותר מאשר רופא כללי.
על פי מחקרים, למומחה לטיפולי שורש אחוזי הצלחה גבוהים יותר מאשר לרופא השיניים הכללי. לפיכך עלות הטיפול אצל מומחה שונה מאשר אצל רופא כללי,וגם איכות הטיפול והחומרים בהתאם.
הפועל היוצא של טיפולי שורש ברמה גבוהה הוא האפשרות לשמור את השן בפה במצב תפקודי לאורך זמן.
שימו לב, "מורשה לטיפולי שורש", "רופא לטיפולי שורש" וכדומה אינם מומחים לטיפולי שורש. מונחים אלההם המצאה של מרפאות שונות, ומדובר ברופא שיניים כללי אשר אין לו דבר וחצי דבר עם מומחיות מיוחדת כלשהי בתחום טיפולי השורש.
ד"ר בועז שי הוא מומחה מנוסה לטיפולי שורש, המבצע את טיפולי השורש באמצעות הציוד המתקדם בעולם. מקצועיותו הרבה ויכולתו הקלינית המעולהמונעות איבוד שיניים רבות, וגם במקרים קשים לטיפול מובילות להצלחות טיפוליות מוכחות.
איך אפשר לדעת מי אכן מומחה לטיפולי שורש ומי לא?
איתור מומחה אפשר לבצעעל פי תעודת המומחה מטעם משרד הבריאות,באתר משרד הבריאות.
מומחה לטיפולי שורש הוא בעל ניסיון רב בטיפול במחלות חוד שורש השן, אשר גורמות לזיהום ולכאבים ויכולות להוביל לאובדן השן אם לא יטופל כהלכה, או לכישלון הטיפול וצורך בטיפול חוזר. מקרים רבים של טיפולי שורש דורשים את יכולתו וניסיונו של המומחה עקב קשיים בטיפול השורש, כגון שורשים מכופפים, תעלות מסוידות, מכשירים שבורים וגופים זרים בתעלות השורש.
טיפול אצל מומחה לטיפולי שורש מגדיל את סיכויי ההצלחה באופן כללי ובייחוד במקרים מסוג זה.
מדוע לבחור בטיפול שורש אצל מומחה לטיפולי שורש?
טיפול השורש מהווה את היסודות שעליהם יסתמך שיקום הפה לאחר מכן (סתימה/ כתרים/ גשרים). על מנת לשמר את השיניים בפה לאורך זמן, על טיפול השורש להיות יסודי, להתבצע ברמה גבוהה ולשרת את כל מטרות הנחת היסודות לשיקום העתידי:
- נטרול הגורמים למחלות פריאפיקליות.
- מניעת חדירת מזהמים לתעלת השורש בעתיד ומניעת התפתחות מחלה פריאפיקלית.
- שמירה על מתאר התעלות וחומר השן הנותר עלמנת להקטין ככל הניתן את החלשת השן.
טיפול שורש יסודי חשוב על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בחידוש טיפול שורש ובוודאי במיקרוכירורגיה אנדודונטלית, כיוון שבמקרים אלה נדרשים מקצועיות גבוהה וניסיון המצויים אצל המומחה לטיפולי שורש.